vad är egentligen hjärtinfarkt?

Skrivet den 2012-03-30 @ 11:50:07

dagens lektion kommer att handla om vad som egentligen händer med hjärtat om vi drabbas av en hjärtinfarkt. Kommer ta upp från börjskrivan till slut vad som gör att vi får en hjärtinfarkt och vad som händer med hjärtat.. det är självklart fritt att skriva en kommentar eller en fråga. då kör vi

I våran förra "lektion" berättade vi hur hjärtat är uppbyggt. Lektionen slutade med att vi skrev om hur hjärtats krankärl försörjer hjärtat med syre. Men vad händer egentligen om det uppstår en förträning i ett av krankärlen? Som ni säkert redan har listat ut leder de till att något av kärlen får kärlkramp vilket i sin tur leder till hjärtinfarkt. så vad är egentligen hjärtinfarkt? ett enkelt sätt att förklara vad hjärtinfarkt är, är att säga att en del av hjärtat får syrebrist pga blockering i ett eller flera kranskärl.
som ni ser på bilden har det bildats en förträngning i ett av kärlen. förtrännte gningen kan även bli kallad för "plack".. förträningen gör att den lilla delen av hjärtat kan inte bli försörjt med nytt syra.. den lilla delen kommer till slut att "dö" pga den syrebrist som uppkommer.

mvh malin


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback