hjärtats uppbyggnad och funktion

Skrivet den 2012-03-29 @ 11:23:57

tänkte börja med att förklara lite kort vad hjärtats uppgift är.. så här kommer dagens första lektion!
hjärtats uppgift är att pumpa runt blodet i kärlsystemet till kroppensceller, där näringsutbyte och syreomsättning sker. hjärtat är ungefär så stort som en knuten hand och ligger mitt i bröstkorgen med en viss förskjutning åt vänster sida. Hjärtat består av en vänster och höger sida, vardera hjärthalva består av en förmak och en kammare, vilket betyder att hjärtat är uppdelat i fyra olika delar. Mellan förmak och kammare finns det klaffar som fungerar som dörrar, de öppnar sig och stänger sig. tillkopplat till kammrana finns de stora kärl, även dem har klaffar som fungerar som dörrar.
när blodet strömmar in i förmaken blir trycket högre än i kamrarna och därigenom öppnar till respektive ig klaffarna till kamrana och blodet strömmar in. klaffarna förmak stängs, kammarna drar ihop sig och blodet pumpas ut i kroppens organ och celler.

Hjärtat är ett organ som behöver mycket syre. Via kranskärlen transporteras syrerikt blod til hjärtat. Det högra kranskärlet försörjer den högra delen av hjärtat med syre, det vänstra kranskärlet delar upp sig i två stora grenar och försörjer den vänstra delen av hjärtat med syre.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback